Skip to content

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ГЕПАТИТ С

ДОСТУП ДО ЛІКУВАННЯ У ПОЛЬЩІ

Гепатит – це гостре або хронічне захворювання, яке вражає печінку. Збудником гепатиту є специфічний вірус. Найбільш поширеними є гепатити А, В і С. Але найбільшу загрозу становить гепатит С.

Приблизно у 15-30% хворих на хронічний гепатит С впродовж 20 років розвивається цироз печінки та його ускладнення, що може стати причиною смерті. Небезпека гепатиту в тому, що на ранніх стадіях розвитку хвороби клінічні ознаки практично не проявляються, і виявити наявність вірусу в організмі можуть лише медичні тести.

Якщо у вас є підозра на інфікування, пройдіть експрес-тестування з використанням швидкого тесту на наявність вірусного гепатиту або здайте аналіз у спеціалізованій лабораторії.

Шляхи передачі гепатиту С:

  1. Через кров. Найчастіше – під час вживання наркотиків ін’єкційно, здійснення небезпечних ін’єкцій та інвазивних медичних маніпуляцій, переливання крові тощо.
  2. Рідко статевим шляхом – у разі незахищеного статевого контакту, якщо є домішки крові до сперми, вагінального секрету тощо.
  3. Від матері до дитини, під час вагітності та пологів. З грудним молоком не передається.

Як запобігти інфікуванню:

  • під час ін’єкційного вживання наркотиків використовувати одноразові стерильні голки та шприци; 
  • під час статевих контактів необхідно завжди користуватися презервативом;
  • використовувати тільки індивідуальні предмети особистої гігієни (зубну щітку, бритву, манікюрні ножиці тощо);
  • користуватися послугами досвідчених майстрів, які роблять татуювання, пірсинг, манікюр та педікюр і застосовують продезинфікований  інструмент.

Пам’ятайте! Гепатит С може протікати безсимптомно!

Одних лише зовнішніх ознак недостатньо, щоб визначити присутність в організмі вірусу гепатиту С. Його симптоми часто виражені дуже слабко і можуть бути схожі на симптоми інших захворювань – швидка стомлюваність, загальне нездужання, втрата апетиту, іноді пожовтіння білків очей, збільшення печінки та селезінки.

Пам’ятайте, вірус гепатиту С – це не вирок. Нині існують ефективні препарати для його лікування. Рішення про початок лікування й призначення конкретних медичних препаратів може прийняти тільки лікар після поглибленого обстеження. Вчасно розпочате лікування дає можливість знизити ризик розвитку цирозу печінки та поліпшити якість життя людини. Лікування повинно проходити під постійним контролем лікаря!

Пацієнти з України мають можливість пройти діагностику хронічних гепатитів В та С та лікування  (якщо результат діагностики позитивний) на безкоштовній основі.

Список закладів охорони здоров’я в Польщі, де можна пройти первинне обстеження та потім отримати лікування: https://watrobanieboli.pzh.gov.pl/ 

Ви можете звернутися за допомогою та додатковими питаннями до нашого Польського Хабу – HelpNowPl, який наразі працює спеціально для громадян України з ключових спільнот, що були вимушені покинути свої домівки у зв’язку з війною та на даний час знаходяться у Польщі.

Якщо ви потребуєте інформації, щодо необхідного лікування, тестування, медичної допомоги, юридичних та соціальних питань або вам необхідні послуги перекладу або соціальний супровід до установ, психологічна та гуманітарна допомога:

Телефонуйте за номерами наших інфоліній:

+48 539 652 831  Анна-Надія

+48 786 640 460  Аліна

+48 721 752 114  Віта

+48 571 850 855 Катерина

Психологічна допомога:

+48 571 850 855 Катерина

Онлайн косультація лікаря https://help24.org.ua/uk/doctors/126?hasavailableconsultation=true

Пишіть нам в телеграм https://t.me/+BSIMGdN3WT41MTVi  

Ми готові надати вам інформаційну та психологічну підтримку!

Ви можете знайти додаткову та більш детальну інформацію на нашому сайті https://helpnow.aph.org.ua/